Spraak

Wanneer er sprake is van een herseninfarct of hersenaandoening kun je last hebben van verminderde verstaanbaarheid. Spieren die je nodig hebt bij het ademen, je stemgeluid en je uitspraak werken dan onvoldoende. Dit heet dysartrie. Ook door bijvoorbeeld een ongeval, een hersentumor, een spierziekte zoals ALS, MS of een neurologische aandoening zoals de ziekte van Parkinson kun je problemen met je spraak ervaren.

Een andere oorzaak van verminderde verstaanbaarheid is zogeheten verbale apraxie. Daarbij werken de spieren die je gebruikt bij ademhaling en spraak nog wel goed, maar de aansturing van die spieren geeft problemen. Verbale apraxie kan ontstaan door hersenletsel zoals een beroerte, een trauma door een ongeluk of door een hersentumor. Wij doen onderzoek naar je spraak en verstaanbaarheid. De behandeling is gericht op betere verstaanbaarheid, waarbij je optimaal gebruik maakt van je mogelijkheden. Wij zijn aangesloten bij ParkinsonNet, MS Zorg Nederland en CVA Ketenzorg Maastricht. Hierdoor beschikken we over veel kennis en ervaring om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Bij stotteren, broddelen (snel en onduidelijk spreken), interdentaal spreken (spreken met de tong tussen de tanden) en articulatieproblemen (bepaalde klanken niet of moeilijk kunnen uitspreken) kunnen wij helpen om je beter verstaanbaar te laten zijn. Nasaliteit, binnensmonds of kaakgeklemd spreken, mondfunctie- of kaak-gewrichtsklachten worden ook door ons behandeld.

Voor beter leren spreken in het openbaar en het optimaliseren van je uitspraak kun je ook bij ons terecht. Dit wordt echter niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Ik wil me graag verstaanbaar kunnen maken voor mijn omgeving en meer luidheid kunnen produceren, dat is namelijk moeilijk geworden ten gevolge van multiple systeem atrofie.

Els66 Jaar