Stem

Stemproblemen

Bij stemproblemen kun je last hebben van heesheid, pijn in de keel of last van vermoeidheid bij spreken en/of zingen. Ook komt het voor dat de mogelijkheden wat betreft volume (hard/zacht) en bereik van je stem (hoog/laag) beperkt worden. Het kan zijn dat je te hard of te lang achter elkaar moet praten met een stem die dat niet goed aankan. Dit overkomt veel beroepssprekers zoals leerkrachten, verkopers en artsen. Overbelasting en verkeerd stemgebruik kunnen stemklachten veroorzaken. Als gevolg daarvan kunnen zelfs stembandknobbels ontstaan. 

Ook andere problemen aan de stembanden, zoals poliepen, stembandverlamming of mutatieproblemen kunnen stemklachten veroorzaken. Bij sommige mensen zorgt een globusgevoel voor vervelende klachten, met dit probleem kun je ook bij ons terecht. Wij leren je je stem goed te gebruiken binnen de eigen mogelijkheden zodat de klachten verminderen of verdwijnen. Wij gebruiken onder andere larynxmanipulatie en de laxvox-methode (bubbelen) in de therapie.

“IK WAS ZEER TEVREDEN OVER DE LOGOPEDIST. HAAR AANPAK VOND IK ERG PRETTIG EN IK HAD OOK HET GEVOEL DAT ZE MIJ SERIEUS NAM. MIJN STEM IS DOOR DE LOGOPEDIE VERBETERD.”

Jos36 jaar